שבועות הוא לא רק חג הגבינות, הוא גם חג הביכורים, מה שמזמין ארוחת שבועות עשירה, מגוונת ומפתיעה – מסלט עגבניות וטחינה, ועד טארט פירות ומרציפן – ובלי פירור גבינה. מאת: חנוך שכטר . מתוך :אתר saloona.co.il
מאז שאני זוכר את עצמי אכלתי מוצרי חלב, והם לא עשו לי טוב בבטן, כמו להרבה אנשים, אבל חוסר מודעות וחוסר רצון לקבל החלטות לא קלות לגבי התזונה שלי מנעו ממני מלהימנע מהם. קערות קורנפלקס עמוסות חלב, קופסאות קוטג’ עם כף, מעדנים וגבינות מעדנייה למיניהן, הנעימו את החיך והנפש אבל לא הרפו מהבטן.
מהרגע שהחלטתי לנסות ולהימנע ממוצרים מהחי, גבינות היו החלק הקל שבוויתור, אך ידעתי ששבועות יהיה החג שיהיה לי הכי קשה איתו. זה לא שיש לי מחסור בגבינה בחיי אלא שמאז שאני במסע הזה איתה, יש לי גם אחראיות כלפי התזונה שלה וגם תמיד חובת ההוכחה עליי. ניסיתי לחשוב מה יכולה להיות ארוחת שבועות שתרגיש לי ולה כמו ארוחת שבועות אבל תהיה נטולת מוצרי חלב.
שבוע לפני שבועות נתפסתי במחשבות איך אני מכין לנו ארוחת צהרי שבועות, שלא תכיל גבינות, והן לא יחסרו לה. ניסיתי שכל המוצרים שאשתמש בהם יהיו נהירים לה ולי, מהסביבה שלנו, ולא אעשה קסמים בעזרת תחליפים והשריית דגנים. יש לנו חנות טבע ליד הבית שאני מאוד אוהב לעשות בה קניות. זה לא ששם אני לא מסתכל על ה”רכיבים” שמוטבעים על הקופסא, ומקום ייצור וכולי, אבל מההיכרות שלי עם המקום הוא מבצע 75% מהסלקציה לפני, ולכן אני נכנס לשם עם אמונה שאשיג אצלו כל מה שאני צריך בשביל ארוחת שבועות שתספק אותה בלי הגעגוע ללקטוז.
המסורת היהודית מראה לנו שלמנהג של אכילת מוצרי חלב בחג יש מספר מקורות וסיבות, אך מה שעוד המסורת מראה לנו שזהו חג הביכורים, חג הקציר וחג האביב. חג שבו חוגגים את תבואת השדה ופרי העץ. המסורת הפרטית שלי מראה לי שארוחת שבועות היא ארוחה שבה משתלבים מלוח ומתוק לכל אורך הארוחה. אין הפרדה ברורה בין קינוחים לראשונות, בין פתיחים לעיקריות, ויש הרבה בצקים. שבועות זה כנראה איך שהייתה נראית מימונה אצל האשכנזים.
הכנתי לנו חציל קלוי, סלט עגבניות וטחינה, גספצ’ו עגבניות קר וחמצמץ עם גריסיני שאפיתי, בורקס שקדים ודבש, שטרודל תפוחים שבישלתי בסוכר וקינמון, סלט פסטה פנה וירקות ירוקים (ברוקולי, אספרגוס, שעועית ירוקה), טארט פירות יער ומרציפן, עוגיות על בסיס שמן זית וריבת תותים, עוגת שוקולד עטופה בשוקולד ושבבי קוקוס, פוקאצ’ה עם עגבניות, מרווה ופלפל חריף, וחצאי אפרסק מקורמלים עם קרמבל פיצוחים.
ערכתי לנו שולחן וישבנו, אכלנו וחייכנו. סיימנו לנקות ולפנות והתרסקנו על הספה מול הטלוויזיה להוריד את הארוחה. דיברנו על שבועות, גבינות, פירות וירקות, יותר נכון אני מלמלתי. משם לפה, נרדמתי. כשקמתי היא לא הייתה כבר לידי והשאירה הודעה חמודה שהיא אצל חברה. נעמדתי והתמתחתי, שטפתי פנים וגם אני יצאתי לחברים. כשחזרתי בערב היא כבר הייתה בבית, הכינה לנו ארוחת ערב. נכנסתי למטבח, חיבקתי אותה, ושאלתי “מה יש לאכול?”. “בורגול, ירקות בתנור וטחינה עם קרקרים, עברתי בדרך בטיב טעם וקניתי כמה דברים”, אמרה בחיוך שנראה שונה מהרגיל “והתפנקתי ב100 גרם גאודה, הייתי חייבת”.
טוב, ניסיתי, אולי שנה הבאה.
מתכון 1: בורקס שקדים ודבש
מרכיבים:
חבילת בצק עלים (לא על בסיס חמאה)
חופן שקדים שלמים (עדיף לא קלויים)
מעט דבש
אופן הכנה:
- מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומחממים את התנור ל180 מעלות.
- חותכים 2 קוביות מהבצק עלים ומניחים על נייר האפייה
- משבצים 5-7 שקדים בבצק
- מזליפים דבש על הבצק
- אופים בערך רבע שעה, מעבירים את נייר האפייה מהתבנית לרשת של התנור ואופים עוד 7-8 דקות.
- מוציאים מהתנור, מעבירים לצלחת הגשה, מפזרים שקדים ודבש ומגישים.
מתכון 2: טארט טבעוני עם מרציפן, קשיו ופירות יער
לבצק:
מרכיבים:
300 גרם קמח לבן/מלא
50 מל שמן קנולה
100 גרם סוכר
בערך חצי כוס מים
אופן הכנה:
- למעבד מזון מכניסים את הקמח והסוכר ומפעילים.
- שופכים פנימה את השמן ומזליפים מהמים עד ליצירת כדור בצק.
- מוציאים את הבצק לקערה, מאחדים אותו לכדור ומכסים בניילון נצמד ל20 דק.
- אחרי 20 דק, מרפדים תבנית אפייה בנייר אפיה, מרדדים את הבצק לקוטר הרצוי ומעבירים לתבנית. מייצרים שוליים לטארט בעזרת לחיצות עדינות ומשיכות של הבצק לשוליים.
- אופים בתנור שחומם ל180 מעלות כ20 דק או עד שמשחים.
- מוציאים לקירור.
למרציפן:
מרכיבים:
חצי ק”ג שקדים טחונים (או שקדים מולבנים שנטחן בעצמנו במעבד מזון)
1 כוס סוכר
שליש כוס מים
1 כפית מיץ לימון
אופן הכנה:
- במחבת ממיסים את הסוכר במים ומוסיפים את המיץ לימון
- במעבד מזון מערבבים את השקדים ומוסיפים את מי הסוכר עד ליצירת עיסה יציבה
- מוציאים מהמעבד מזון לקערה, מאחדים למסה אחידה ומכסים בניילון נצמד ל20 דק.
- מוציאים את המרציפן מהקערה ובין שני ניירות אפייה מרדדים אותו לקוטר פנים הטארט.
- מעבירים את המרציפן לפנים הטארט ומהדקים.
לסיום הטארט:
מרכיבים:
פיצוחים כהעדפתכם
פירות כהעדפתכם
אופן הכנה:
משבצים את הפרי והפיצוח בתוך המרציפן, מפזרים סוכר ומכניסים לתנור בגריל עליון 200 מעלות ל2 דקות ומוציאים